Brandon’s Keuzekaarten

De keuzekaarten zijn ontstaan vanuit mijn wens om mijn zoon met autisme Brandon te helpen met het maken van keuzes. Hij vond het vroeger heel lastig om zijn vrije tijd in te delen. Daar had hij altijd iemand voor nodig, dus hij verveelde zich snel. Als hij iets samen met een ander deed dan was er vaak ruzie. De spelregels waren anders of ze hadden het onderling niet duidelijk afgesproken. Daarom heb ik kaarten gemaakt die hem hielpen om gemakkelijker te kiezen. Omdat dit zo goed voor hem werkte kreeg ik het idee om deze keuzekaarten verder uit te werken zodat ik andere kinderen ook kan helpen zich niet te vervelen. De keuzekaarten brengen meer rust en structuur.

Hoe gebruik je de keuzekaarten?

NOG INVULLEN?

De keuzekaarten geven het kind een aantal keuzes:

  • Speel je alleen of samen?
  • Hoe lang kan je spelen?
  • En wil je binnen of buiten spelen?

Afhankelijk van de laatste keuze staat er een rijtje mogelijke dingen om te doen. Bijvoorbeeld een kaartspelletje binnen of buiten sporten. Alle keuzes hebben een kleur. Zo kan er makkelijk gezocht worden naar het tabblad met dezelfde kleur. Achter dit tabblad zitten mogelijkheden die er zijn. Kijk voor je de kaarten aan het kind geeft of alle bladen van toepassing zijn. Misschien heb je een spel niet in huis of is iets te moeilijk.

De uitlegkaarten

Op de uitlegkaarten staat bovenin of het voor binnen of buiten is, met hoeveel spelers je het kan doen, wat het is en hoe lang het duurt. Daar onder staat wat het kind moet vragen, pakken, doen, overleggen en als laatste opruimen. Zo wordt elke activiteit duidelijk uitgelegd. Dit doen we met pictogrammen (www.sclera.be) die in een oogopslag de basisinformatie geven waarbij we aanvullen met tekst die uitleg geeft.

Het bijhouden van de speeltijd

Voor veel kinderen is tijd lastig. Daarom is er bovenin de kaart een klokje opgenomen. Deze heeft de vorm van een time-timer. Heb je deze niet? Er zijn keukenklokjes te koop die op de time-timer lijken maar veel goedkoper zijn. Op elk blad staat een klokje met speeltijd. Soms staat er ook dat het kind moet overleggen met speelkameraadjes of jou als ouder/verzorger.